Cât timp?

Tot ce nu intră la celelalte teme.
Scrie răspuns
forum_vechi_Paul

Cât timp?

Mesaj de forum_vechi_Paul »

Szia!

In primul rand doresc sa va multumesc pentru ca acum, cu ajutorul dumneavoastra pot incepe si eu sa invat limba Maghiara.
Prietenul meu cunoaste limba, a invatat-o la gradinita, iar acum m-am hotarat sa ma apuc si eu sa o invat.
Ca o insinuare, in cat timp credeti ca un roman este capabil sa invete sa formuleze cat de cat propozitii, fraze s.a. in limba maghiara?:)
forum_vechi_lkozma

Re: Cât timp?

Mesaj de forum_vechi_lkozma »

Bună,

Vă mulţumesc pentru comentariu şi vă doresc mult succes în învăţare. Timpul necesar pt. a învăţa limba maghiară (sau orice altă limbă) depinde de mulţi factori. Dacă, de exemplu, vorbiţi deja alte limbi străine, probabil că învăţaţi mai uşor, şi treceţi mai repede de primul stres al vorbirii într-o limbă nouă. Aşa că luaţi următoarele numere doar ca estimări, şi doar din propria mea experienţă în învăţarea unei limbi străine ca adult:

1. Alfabet şi pronunţare - câteva ore/zile
Pe lângă învăţarea regulilor de pronunţare, e important şi să asculţi material cât de cât real în limba respectivă (de ex. de la radio). Eu, cel puţin, când aud prima dată o limbă străină, de obicei nici nu îmi dau seama unde se termină un cuvânt, şi unde începe următorul. Am nevoie de câteva săptămâni să mă obişnuiesc cât de cât cu sunetele, ritmul intern, intonaţia, etc. limbii respective.
2. Memorarea unor cuvinte, salutări, fraze simple - câteva ore/zile
3. Reguli simple, şi un vocabular minim, să zicem de 100 de cuvinte, care ne permite să ne prezentăm şi să facem observaţii extrem de simple despre lumea înconjurătoare - 1-2 săptămâni
4. Reguli de bază şi un vocabular redus de 200-300 de cuvinte, cu care putem forma propoziţii simple, şi începem să înţelegem cuvinte sau (parţial) propoziţii auzite pe stradă, la radio/tv, etc. - 2-3 luni
5. Îmbogăţirea vocabularului şi a cunoştinţelor de limbă - luni/ani/decenii :) dar nu vă faceţi griji, după o vreme nu se mai simte ca învăţare ci doar ca folosirea limbii respective :)

Câteva observaţii generale:
1. e uşor să înveţi, e mai greu să NU uiţi (!), mai ales la început. Poate cel mai important e să recapitulezi în fiecare zi cele învăţate, să exersezi, să vorbeşti, să asculţi ceva în limba respectivă, etc. E greu să găseşti atâta timp în fiecare zi, dar chiar şi 5 minute contează. Poţi să asculţi radio în timp ce te ocupi cu altceva, sau să vezi un film într-o limbă pe care o cunoşti, dar cu subtitrări în limba pe care o înveţi, etc. etc. etc. Important e să "ataci" limba din toate unghiurile posibile şi să nu-i laşi creierului să uite cele învăţate.
2. dacă începi să vorbeşti, fii atent(ă) la reguli, dar să nu-ţi faci griji din cauza greşelilor. Încearcă să vorbeşti cu parteneri care vorbesc încet, frumos, care au răbdare şi nu au jenă să te corecteze, care înţeleg că trebuie să folosească cuvinte şi expresii mai uşoare, şi cu care te simţi relaxat(ă) şi dacă faci greşeli.
3. poate şi mai important decât 1.: contează enorm cât de mult vrei să înveţi ceva, adică entuziasmul.. dacă înveţi din plăcere, e uşor şi distractiv şi merge de la sine, altfel te plictiseşti şi te laşi mai uşor... dar poate fi şi un efect de reacţie in lanţ pozitiv: îţi place, o înveţi, o foloseşti, ai succes cu ea, înveţi cu mai mult spor, .... .... ....

Invit pe oricine să comenteze, dacă aveţi alte estimări despre cât durează să înveţi maghiara sau alte idei şi metode pt. a învăţa o limbă.
forum_vechi_Paul

Re: Cât timp?

Mesaj de forum_vechi_Paul »

Szia!

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dat la comentariul meu de mai jos (autor: ":)")!
M-am apucat serios de treaba.
Mi-am descarcat lectiile de aici, le-am pus pe telefon, mi-am facut un caiet de exercitii si gramatica, mi-am schimbat limba browserului in maghiara (cunosc caile de acces foarte bine deci nu ma voi incurca, ci din contra astfel voi retine alte cuvinte in maghiara), miüam introdus diacriticile limbii maghiare in tastatura pentru a le putea folosi in cuvinte, am inceput sa joc jocurile de aici si multe altele!
Ar fi bine daca totusi am avea un forum mai bun (o platforma gen phpbb, sper sa nu fac reclama, imi pare nespus de rau pentru asta!) unde vom putea posta si noi exercitiile facute de noi, sau ce am scris, ce am descoperit, intrebarile noastre, raspunsurile noastre, un loc unde vom putea sa comunicam intre noi cu ajutorul unui username si o parola, si desigur, un subforum (o categorie mai mica) unde se va vorbi si in limba maghiara, dar automat urmat (textul respectiv) si in limba romana, sau invers, de exemplu: cineva care vrea sa salute si sa intrebe "Cum esti?" va spune:
"Salut!
Cum esti?"

"Szia!
Hogy vagy?"

Asa cu siguranta multi dintre noi vom retine mai multe si astfel, cu ajutorul dumneavoastra, vom reusi sa ne indeplinim dorinta de a invata aceasta limba.
V-am fi foarte recunoscatori daca ati putea face acest lucru pentru noi, astfel am putea scrie oricand avem nevoie si dorim sa comunicam (in cazul meu, toata ziua:P).
Va multumesc inca o data pentru raspuns si va doresc o zi cat mai placuta!
Cu stima, Paul.

Viszontlátásra!
forum_vechi_lkozma

Re: Cât timp?

Mesaj de forum_vechi_lkozma »

Bună ziua,
vă mulţumesc pentru mesaj, şi mă bucur că învăţaţi limba maghiară şi că site-ul nostru vă este cât de cât util. Foarte bună ideea cu limba browserului, într-adevăr cele mai bune "surse" de cuvinte noi sunt acelea unde avem deja o idee despre conţinut. Când am învăţat o limbă străină, mie îmi plăcea să mă uit la programe "plictisitoare" la tv, precum emisiunile meteo, unde ştiam despre ce poate fi vorba. Sper să reuşim să punem şi pe site diverse videoclipuri subtitrate cu text simplu, de ex. desene animate sau cântece (totuşi un pic mai interesante decât meteo :).

Despre forum:
ok, voi pune phpbb sau ceva similar, trebuie să mă uit un pic ce software există şi ce opţiuni are fiecare. Recunosc că sistemul actual cu comentarii nu încurajează discuţiile aşa cum îmi speram. S-ar putea să dureze 1-2 săptămâni până reuşesc să-l fac :)

Numai bine,
Laci
forum_vechi_Paul

Re: Cât timp?

Mesaj de forum_vechi_Paul »

In primul rand doresc sa va aduc la cunostinta ca acest site imi este exagerat de util!
In al doilea rand va multumesc foarte mult pentru raspuns si pentru faptul ca ati luat in considerare ideea mea de a instala o alta platforma de forum.:)

In caz ca aveti nevoie de ajutor, eu ma pricep in asa ceva, am chiar si un site cu forum propriu, si daca cumva aveti intrebari ma puteti contacta la adresa de e-mail ivan.petrepaul@yahoo.com (adresa personala).
Nu doresc sa imi bag eu nasul sa administrez forum-ul, nu imi doresc sa credeti asta, pentru ca in ziua de astazi nu puteti avea incredere in nimeni, mai ales intr-un necunoscut ca mine.:) Eu insa va pot raspunde la anumite intrebari legate de forum.:)
Va multumesc inca o data!
O zi cat mai placuta!

Cu stima,
Paul.
forum_vechi_Paul

Re: Cât timp?

Mesaj de forum_vechi_Paul »

O cunostinta care traieste in ungaria mi-a spus ca i-a luat 20 de ani sa invete limba!!
Cum este posibil??
Chiar atat ne poate lua??
forum_vechi_Andrei_G

Re: Cât timp?

Mesaj de forum_vechi_Andrei_G »

În privinţa timpului cât ia învăţarea limbii, asta depinde de calităţile celui care învaţă: aptitudini pentru limbi, perseverenţă etc. Eu cunosc pe cineva care trăieşte de aproape 50 de ani în Franţa şi tot nu ştie bine franţuzeşte.
Cristo
Mesaje: 30
Membru din: 13 Oct 2010, 07:13
Localitate: Battonya
Contact:

În cât timp?

Mesaj de Cristo »

Salutare,
Referitor la mica/mare întrebare în cât timp poţi învăţa o limbă străină.. am citit recent un articol despre învăţarea limbi engleze:
----->Helen Doron” este o metodă care a fost creată în urmă cu 25 de ani de către o profesoară britanică. Ea se bazează pe modul natural al copiilor de a învăţa limba maternă.„Tot ce vrem să-i învăţăm le arătăm prin imagini, prin mişcările în sine, prin obiecte, multă muzică şi dans, practic le implicăm şi le stimulăm toate simţurile - ne-a spus prof. Ioana Popp, directorul centrului arădean. Pe lângă metoda limbii materne, ne bazăm pe ascultarea repetată, copiii fiind «expuşi» limbii engleze prin intermediul unor CD-uri cu cântece pe care trebuie să le asculte zilnic, în timp ce fac orice altceva. În plus, le recunoaştem fiecare succes pe care îl au în cadrul cursurilor, construindu-le astfel încrederea în sine şi o atitudine pozitivă faţă de învăţare în general. Cum poate un copil de trei luni să înveţe engleza? „Helen Doron a observat că deja copiii de la 3 luni încep să priceapă tot ce se întâmplă în jurul lor - ne lămureşte prof. Ioana Popp. Şi astfel noi îl stimulăm prin diferite acţiuni - jocuri, cântece în engleză - şi aşa cum noi, acasă, vorbim româneşte şi «prind» limba maternă, aşa şi limba engleză va fi asimilată. Iar în momentul în care micuţul începe să vorbească va vorbi şi limba engleză, va fi un copil bilingv"(sursă:www.aradon.ro)<-----

Pe scurt, în opinia mea umilă tot materialul didactic pentru bebeluşi, copii mici(preşcolari): muzică de bebeluşi, poezioare, cântecele, cărţi de poveşti, desene animate etc. pot fi deosebit de utile pentru noi cei doritori de asimilarea unei limbi straine.
Acest lucru ne poate da şi o idee de cam cât ar dura învăţarea unei limbi străine: cam pe la trei ani un copil înţelege multe, vorbeşte destul de bine limba maternă dar încă nu scrie şi nici nu citeşte deloc(excepţii sunt bineînţeles).

Cu stimă,
Cristo
Avatar utilizator
lkozma
Site Admin
Mesaje: 137
Membru din: 10 Oct 2010, 15:51
Contact:

Re: Cât timp?

Mesaj de lkozma »

Interesant studiu, cred şi eu în metodele bazate pe "imersie totală" într-un mediu de limbă străină DAR există totuşi diferenţe importante între învăţarea limbii la copii şi la adulţi:

- copiii învaţă mai repede, creierul lor e mai "plastic", mai "flexibil" are structură diferită faţă de creierul adult
- copiii nu au altceva de făcut şi practic toată ziua învaţă limba. Puţini adulţi îşi pot permite un astfel de program
- învăţarea limbii la copii se întâmplă concomitent cu cunoaşterea lumii înconjurătoare, cu învăţarea gândirii. Un copil învaţă cuvântul "copac" în acelaşi timp când învaţă ce este obiectul numit copac. Acest fenomen nu se poate simula la adulţi, şi nici nu trebuie să învăţăm din nou ceea ce ştim deja.
- copiii nu cunosc alte limbi, nu au cunoştinţe de gramatică. Adulţii se pot folosi de aceste cunoştinţe pentru a uşura învăţarea. Fără concepte de gramatică, prin simplă imitare copiii învaţă anumite forme lingvistice mai complexe (chiar şi în limba maternă) doar la 10-12 ani (şi asta învăţând limba toată ziua). Sigur un adult care vorbeşte mai multe limbi poate să înveţe mai repede chiar şi cel mai complex aspect al unei limbi.
- copiii folosesc un limbaj restrâns, atât ca vocabular, cât şi ca forme gramaticale. Ca adulţi, totuşi dorim să vorbim la un alt nivel decât un copil de 6 ani şi să exprimăm o gamă mai largă de idei.

Asta ar fi pe scurt opinia mea, dar precizez că nu sunt lingvist, deci adăugări sau corecţii vor fi binevenite.
Metoda optimă, după părerea mea este (ca de obicei) undeva la mijloc: o combinaţie între metode "naturale", similare învăţării copiilor, şi metode "artificiale", care se folosesc de gândirea logică, şi de tot "arsenalul mintal" acumulat de un adult în cursul vieţii. Învăţarea unei limbi străine ca adulţi este până la urmă un fenomen artificial şi ceva relativ recent în istoria umană, cel puţin la scară largă. Nu putem pretinde deci că există o metodă complet "naturală", înnăscută care ne-ar rezolva toate problemele.
Avatar utilizator
lkozma
Site Admin
Mesaje: 137
Membru din: 10 Oct 2010, 15:51
Contact:

Re: Cât timp?

Mesaj de lkozma »

Un articol excelent (în engleză), de la cineva care se pare că a reuşit să înveţe să vorbească maghiara în câteva luni.
Sunt absolut de acord cu opiniile, metodele dar mai ales cu atitudinea din articol.

viewtopic.php?f=14&t=257
Scrie răspuns

Înapoi la “Despre orice”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori