Lecția 11

A test részei. Părţile corpului.
Scrie răspuns
Elena Cozma
Mesaje: 1283
Membru din: 15 Apr 2016, 13:50
Contact:

Lecția 11

Mesaj de Elena Cozma »

Exercițiul 1 (partea 1)

1. HAJ + AM = A HAJAM
2. VÁROS + AD = A VÁROSAD
3. UTCA + NK = AZ UTCÁNK
4. FEJ + JE = A FEJJE
5. MAG + JA, ALMA = AZ ALMA MAGJA
6. NÉV + EM = A NEVEM
7. FERI, SAPKA + JA = FERI SAPKÁJA

Aș vrea să revedeți Lecția 8, din 18.08.16: exercițiul 2, partea 2, punctul 4, propoziția 8 (deși incompletă): AZ ORSZÁG NYELVÉT BESZÉLEM. Acum înțeleg (conștientizez) prezența lui É în NYELVÉT : NYELV (obiect posedat) + E (sufix posesiv de pers. a 3-a sing.) se lungește și devine É , urmat fiind de -T (sufixul acuzativului).
În propoziția: Pansez mâna lui. (a pacientului, de ex.) (faceți Dvs. traducerea, vă rog), ”mâna lui” : A KEZÉT = A KÉZ + E (sufix posesiv de pers. a 3-a sing.) + -T -ul acuzativului = A KEZÉT (?)
Pe când în exemplul ”Pansez mâna.” --- A KEZET = A KÉZ + E (voc. de legătură) + -T -ul acuzativului = A KEZET (?)
Mie acest moment nu-mi este clar: cum deosebesc un obiect posedat în acuzativ de un obiect neposedat în acuzativ ? Mai ales în forma orală: prin pronunțarea mai lungă a lui É ? , iar în forma scrisă --- prin prezența accentului ?
Mai aduceți-mi, vă rog, niște exemple asemănătoare în maghiară.
AndreiG
Mesaje: 1355
Membru din: 12 Oct 2010, 23:14
Localitate: Timişoara
Contact:

Re: Lecția 11

Mesaj de AndreiG »

Exercițiul e bine rezolvat. Doar două itemuri de corectat, 2 și 4.

Eu văd că ai înțeles foarte bine chestiunea cu "kezét" și "kezet": "Bekötözöm a kezét" 'Pansez mâna sa', "Bekötözöm a kezet" 'Pansez mâna'.

Despre pronunțare: "é" se pronunță totdeauna lung și închis (în transcriere fonetică [e:]), iar "e" totdeauna scurt și deschis [ɛ].

Dacă este vorba de obiect posedat sau neposedat la acuzativ, se deosebește cunoscându-se forma de bază a cuvântului, pentru că "-t" de la acuzativ poate fi precedat de "é" în ambele situații.

Unele cuvinte a căror formă de bază se termină în consoană (de exemplu "kéz") și ale căror vocale cer sufix cu "e", primesc ca obiect neposedat, la acuzativ, sufixul "-t" cu vocala de legătură "e". Acestea au la nominativ pentru forma de obiect posedat de persoana a treia singular sufixul "-e". La acuzativ obiect posedat li se adaugă, după cum știi, "-t", iar "e" se schimbă în "é".

Cuvintele care au forma de bază terminată în "e", au ca obiect neposedat, la acuzativ, "-t" adăugat direct, "e" schimbându-se în "é". La nominativ pentru forma de obiect posedat de persoana a treia singular primesc sufixul "-je", iar la acuzativ forma de obiect posedat li se adaugă "-t", "e" schimbându-se și în această situație în "é".

Exemple:

"kéz" 'mână' (nominativ) – "kezet" 'mână' (acuzativ) – "keze" 'mâna sa' (N.) – "kezét" 'mâna sa' (A.)
"méz" 'miere' (N.) – "mézet" 'miere' (A.) – "méze" 'mierea sa' (N.) – "mézét" 'mierea sa' (A.)
"jegy" 'bilet' (N.) – "jegyet" 'bilet' (A.) – "jegye" 'biletul său' (N.) – "jegyét" 'biletul său' (A.)

"lecke" 'lecție' (N.) – "leckét" 'lecție' (A.) – "leckéje" 'lecția sa' (N.) – "leckéjét" 'lecția sa' (A.)
"kecske" 'capră' (N.) – "kecskét" 'capră' (A.) – "kecskéje" 'capra sa' (N.) – "kecskéjét" 'capra sa' (A.)
"fecske" 'rândunică' (N.) – "fecskét" 'rândunică' (A.) – "fecskéje" 'rândunica sa' (N.) – "fecskéjét" 'rândunica sa' (A.)
Elena Cozma
Mesaje: 1283
Membru din: 15 Apr 2016, 13:50
Contact:

Re: Lecția 11

Mesaj de Elena Cozma »

2. A VÁROSOD
4. A FEJE

Exercițiul 1 (p. 2)

8. PROBLÉMA + TOK = A PROBLÉMÁTOK
9. HÁZ + UK = A HÁZUK
10. FŐVÁROS + A, ORSZÁG = AZ ORSZÁG FŐVÁROSA
11. ARC + AD = AZ ARCAD
12. FÜL + E + I, MACSKA = A MACSKA FÜLEI*
13. NAP + JA + I, HÉT = A HÉT NAPJAI**

1. **Pentru rezolvarea acestui punct, m-am informat din manualul Dvs., unde este explicat că ”la persoana a treia singular, sufixul -i se adaugă după sufixul posesiv” + excepția de la această regulă. O astfel de explicație lipsește din lecția de pe ”Nebuló”, ceea ce face mai greu de înțeles fenomenul (știu de la bun început că nu dumneavoastră sunteți autorul cursului). Sunt lucruri pe care, fără ajutorul manualului, nu le-aș înțelege.
2.* Am descifrat și ”codul” lui A FÜLEI (pe care l-am preluat în mod automat din lecție) = A FÜL (obiect posedat) + E (sufix posesiv de pers. a 3-a sing.) + I (sufix posesiv specific pluralului).
3. În propoziția în limba română: ”Pansez mâna sa.”, ați folosit adjectivul posesiv ”sa”, și nu forma de genitiv a pronumelui personal: ”lui”. Este mai corect să ne exprimăm astfel ? (În privința termenilor lingvistici, m-am informat de pe Wiki., dar în privința întrebării am nevoie de o explicație din partea Dvs. (din păcate, am cam pierdut din teoria și din exercițiul limbii române (corecte) . Vă sunt întotdeuna foarte recunoscătoare pentru răspunsurile pe care mi le dați!
AndreiG
Mesaje: 1355
Membru din: 12 Oct 2010, 23:14
Localitate: Timişoara
Contact:

Re: Lecția 11

Mesaj de AndreiG »

2. și 4. sunt acum corecte. În continuare este de corectat numai 11.

Și 'sa' și 'lui/ei' sunt la fel de corecte. 'Lui/ei' prezintă avantajul că arată genul posesorului. Eu am folosit 'sa' pentru a fi mai aproape de maghiară, care nu distinge genul.
Elena Cozma
Mesaje: 1283
Membru din: 15 Apr 2016, 13:50
Contact:

Re: Lecția 11

Mesaj de Elena Cozma »

11. ARC + OD = AZ ARCOD

Exercițiul 2 (p. 1)

1. A nagybácsim orvos.
2. Hogy vannak a gyerekeid ?
3. A férfi a háza van.

1.Am înțeles bine(?):
a) A városukból jönnek.
b) A városukban vannak.
c) A városukba mennek.

2. În tabelele din lecție, vocalele care însoțesc sufixele posesive, sunt vocale de legătură ?
AndreiG
Mesaje: 1355
Membru din: 12 Oct 2010, 23:14
Localitate: Timişoara
Contact:

Re: Lecția 11

Mesaj de AndreiG »

11. este acum corect.

În exercițiul 2, 1. și 2. sunt bune, în 3. lipsește ceva.

1. a), b) și c) sunt toate corecte.

În primul tabel despre exprimarea posesiei sunt date sufixele posesive cu variantele lor. Se poate spune foarte corect și așa, sau că în variante prima vocală este de legătură, pentru cuvintele terminate în consoană.
Elena Cozma
Mesaje: 1283
Membru din: 15 Apr 2016, 13:50
Contact:

Re: Lecția 11

Mesaj de Elena Cozma »

3. A férfi a házában* van.
*Vocala-sufix posesiv -a, urmată de sufixele ce exprimă relații în spațiu, se lungește și devine -á ? ca în A GARÁZSÁBAN ?

Ex. 2 (p. 2):
4. Itt vannak a szendvicseid**.
5. A könyved és a füzeted Péter asztalján*** (nu sunt sigură!) vannak.

1. **SZENDVICS este un substantiv numărabil ?
2. ***AZ ASZTAL este unul dintre cazurile în care obiectul posedat apare fără articol ? În ce cazuri substantivul-obiect posedat mai apare fără articol ? Vă rog să-mi dați și exemple.
AndreiG
Mesaje: 1355
Membru din: 12 Oct 2010, 23:14
Localitate: Timişoara
Contact:

Re: Lecția 11

Mesaj de AndreiG »

3. e foarte corect. Fără semnul întrebării asta e regula.

4. e corect. "Szendvics" este într-adevăr un substantiv numărabil.

5. "Asztal" e cu sufix posesiv fără -j-, dar din păcate este un cuvânt care nu intră într-o anumită categorie. Ceea ce se poate spune despre variantele cu -j- și fără -j- se găsește aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Substanti ... a_posesiei

N-am înțeles întrebarea „AZ ASZTAL este unul dintre cazurile în care obiectul posedat apare fără articol ?” Aici apare cu articol și nu este obiect posedat. Sau poate te refereai la "asztalán" din "Péter asztalán"?

Folosirea articolului hotărât cu obiectul posedat depinde pe de o parte de construcția în care se află, pe de alta de cuvântul care exprimă posesorul.

1. Dacă este în construcția cu verbul "van" cu sensul 'a avea', nu are articol: "Péternek van asztala" 'Péter are masă' (literal 'Lui Péter este masa sa').

2. În alte construcții are în general articol hotărât, dacă posesorul nu este exprimat prin cuvânt aparte: "Az asztala nagy" 'Masa lui/ei/sa este mare', "Az asztala kint van" 'Masa lui/ei/sa este afară', "Mi van az asztalán?" 'Ce este pe masa lui/ei/sa?', "Hozd be az asztalát!" 'Adu înăuntru masa lui/ei/sa!'

3. Dacă posesorul este exprimat prin substativ comun sau pronume, articolul se pune numai înaintea acestuia: "a lány asztala" 'masa fetei', "az ő asztala" 'masa lui/ei/sa'.

4. Dacă posesorul este exprimat prin substativ comun, articolul hotărât poate fi înlocuit de articolul nehotărât, de un numeral cardinal sau de unele adjective nehotărâte: "egy ember asztala" 'masa unui om', "három ember asztala" 'masa a trei oameni', "valamelyik ember asztala" 'masa unuia dintre oameni', "mindegyik ember asztala" 'masa fiecărui om'.

5. Dacă posesorul este exprimat prin substativ propriu fără atribut, nu se folosește articol: "Péter asztala" 'masa lui Péter', "Moldova fővárosa" 'capitala Moldovei'. Dacă posesorul are atribut, se pune articolul înaintea acestuia: "a fiatal Péter asztala" 'masa lui Péter cel tânăr'.

6. În construcții ca cele de la punctul 2, articolul hotărât este înlocuit de unele adjective nehotărâte: "Mindegyik asztala kint van" 'Fiecare masă a lui/ei/sa este afară'. În loc de articol poate fi și un numeral cardinal, când substantivul nu e definit ("Két asztala kint van" 'Două mese ale sale sunt afară'), dar ca să fie definit, se pune articol înaintea numeralului: "A két asztala kint van" 'Cele două mese ale sale sunt afară'.
Elena Cozma
Mesaje: 1283
Membru din: 15 Apr 2016, 13:50
Contact:

Re: Lecția 11

Mesaj de Elena Cozma »

1. La întrebările de la punctul 3. am pus semnul întrebării după - á ca să delimitez o întrebare (generală) de alta (mai concretă).
2. Deci propoz. 5, corectă, ar fi: A könyved és a füzeted Péter asztalán vannak.
În întrebarea cu AZ ASZTAL m-am referit, într-adevăr, la ASZTALÁN din PÉTER ASZTALÁN. Pur și simplu nu eram sigură că scriu cuvântul corect și n-am vrut să-l scriu greșit și a doua oară, de aceea l-am folosit la Nominativ (deși ar fi trebuit să-l scriu fără articol). Vă rog să mă scuzați că nu m-am exprimat destul de clar.

6. A LÁNYOM A SZÉKÉN ÜL.

Am înțeles bine (?):
1. A lányom a széket hozza.
2. A lányom a székét hozza.
3. A lányom a székeket hozza.
4. A lányom a székeit hozza.

În manualul Dvs.:
1. A lányomnak
2. A lányaimnak

1. În primul caz:
suf. posesiv -m , cu varianta -om , unde -o- este voc. de legătură pentru cuv. ”lány” terminat în consoană ?
2. În cazul al doilea:
-a- din -aim este voc. de legătură ? dacă e așa, atunci suf. specific pluralului -i se situează între voc. de legătură și suf. posesiv propriu-zis ?
Cu alte cuvinte, nu-mi este clar de ce: a lányOmnak și a lányAimnak ?
AndreiG
Mesaje: 1355
Membru din: 12 Oct 2010, 23:14
Localitate: Timişoara
Contact:

Re: Lecția 11

Mesaj de AndreiG »

6. e corect

1, 2, 3, 4 sunt corecte.

Da, la "lányomnak" este așa cu spui. Pluralul "lányaimnak" este format conform unei reguli care zice că "i", marca pluralului, este precedat de sufixul personal posesiv de persoana a III-a singular la cuvintele terminate în consoană și la cele terminate în "i", ceea ce e valabil la toate persoanele: "orvosaim" 'medicii mei' 'házaid' 'casele tale' "sörei" 'berile sale', "kocsijaink" 'mașinile noastre', "biciklijeitek" "bicicletele voastre", "filmjeim" 'filmele mele' "szomszédjai" 'vecinii săi'.
Scrie răspuns

Înapoi la “Lecţia 11”

Cine este conectat

Utilizatori răsfoind acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori