Kommunikáció
-
Re: Kommunikáció
4. 1. - Vannak otthon könyveitek ?
4. 2. - Igen, nagyon sok van.
4. 2. - Igen, nagyon sok van.
-
Helyes.
-
5. Anna iskolába kell mennie, azért új iskolatáskát vesz, (6.) és adja nekem a régit.
-
5, 6. "Annának iskolába kell mennie, ezért új iskolatáskát vesz (6.) és nekem adja a régit.
a) Cu verbul "kell", subiectul este la cazul dativ.
b) Cu topica propoziției 2, "de aceea" este "ezért" slab accentuat și ca urmare, topica propoziției 3 este cea de mai sus. Dacă vrem să accentuăm mai mult "de aceea", atunci formularea va fi "azért vesz új iskolatáskát és adja nekem a régit".
c) În general nu se pune virgulă dacă "és" desparte propoziții cu același subiect.
a) Cu verbul "kell", subiectul este la cazul dativ.
b) Cu topica propoziției 2, "de aceea" este "ezért" slab accentuat și ca urmare, topica propoziției 3 este cea de mai sus. Dacă vrem să accentuăm mai mult "de aceea", atunci formularea va fi "azért vesz új iskolatáskát és adja nekem a régit".
c) În general nu se pune virgulă dacă "és" desparte propoziții cu același subiect.
-
7. Ebben a könyvtárban körülbelül tízezer könyv van.
8. - Hány forint van a pénztárcádban / a zsebedben ?
8. - Hány forint van a pénztárcádban / a zsebedben ?
-
Nagyon jók!
-
I.
2. - Mihez lenne kedve a hétvégén ?
- Boldog lennék, ha kirándulni mennénk.
a) mihez = mi + -hez (desinența ce exprimă locul sau persoana spre care se face o deplasare) = (literal) către / spre ce?
b) lenne = len(ni) + -ne (sufixul modului condițional prezent) + desinența 0 la indicativ prezent, persoana a III-a, sg. = (el / ea) ar fi / s-ar afla / ar exista;
c) kedve = kedv + -e (sufix posesiv de persoana a III-a, sg.) = dispoziția / toana / pofta / dorința sa / Dvs., cheful / placul / gustul său / Dvs.;
d) a hétvégén = hétvég + -e > -é (sufix posesiv de persoana a III-a, sg.) + -n (desinența ce exprimă suprafața pe care există ceva sau pe care are loc o acțiune) = (literal) pe weekend / pe sfârșitul de săptămână;
e) boldog = fericit, -ă;
f) lennék = len(ni) + -né (sufixul modului condițional prezent) + -k (desinența la indicativ prezent, persoana I, sg.) = (eu) aș fi / m-aș afla /
aș exista;
g) ha = dacă;
h) kirándulni = kirándul + -ni (sufixul infinitivului) = a face o excursie;
i) mennénk = men(ni) + -né + -nk (desinența la indicativ prezent, persoana I, pl.) = (noi) am merge / am pleca / ne-am duce.
- Ce ați avea chef să faceți (Dvs.) în weekend ?
- Aș fi fericit dacă am merge în excursie. / - Aș fi fericită dacă am pleca într-o excursie.
II.
1. - Nem tudom, mihez kell ez a gyógyszer.
2. - Mihez lenne kedve a hétvégén ?
- Boldog lennék, ha kirándulni mennénk.
a) mihez = mi + -hez (desinența ce exprimă locul sau persoana spre care se face o deplasare) = (literal) către / spre ce?
b) lenne = len(ni) + -ne (sufixul modului condițional prezent) + desinența 0 la indicativ prezent, persoana a III-a, sg. = (el / ea) ar fi / s-ar afla / ar exista;
c) kedve = kedv + -e (sufix posesiv de persoana a III-a, sg.) = dispoziția / toana / pofta / dorința sa / Dvs., cheful / placul / gustul său / Dvs.;
d) a hétvégén = hétvég + -e > -é (sufix posesiv de persoana a III-a, sg.) + -n (desinența ce exprimă suprafața pe care există ceva sau pe care are loc o acțiune) = (literal) pe weekend / pe sfârșitul de săptămână;
e) boldog = fericit, -ă;
f) lennék = len(ni) + -né (sufixul modului condițional prezent) + -k (desinența la indicativ prezent, persoana I, sg.) = (eu) aș fi / m-aș afla /
aș exista;
g) ha = dacă;
h) kirándulni = kirándul + -ni (sufixul infinitivului) = a face o excursie;
i) mennénk = men(ni) + -né + -nk (desinența la indicativ prezent, persoana I, pl.) = (noi) am merge / am pleca / ne-am duce.
- Ce ați avea chef să faceți (Dvs.) în weekend ?
- Aș fi fericit dacă am merge în excursie. / - Aș fi fericită dacă am pleca într-o excursie.
II.
1. - Nem tudom, mihez kell ez a gyógyszer.
-
Helyes.
-
2. Ez az alma édesebb lenne, ha érett lenne.
3. - Van most kedve beszélni vele ?
3. - Van most kedve beszélni vele ?
-
2. Helyes.
3. Ar trebui un pic de context pentru propoziția asta.
3. Ar trebui un pic de context pentru propoziția asta.