Activități cotidiene
-
Re: Activități cotidiene
Da la toate întrebările.
-
8. A nagyapám betegen fekszik. - Aici am să vă rog să mă ajutați, pentru că nu știu ce funcție are sufixul "-en" din "betegen". Eu m-am gândit la expresia "zace bolnav", dar nu sunt sigură că este corect.
-
Traducerea e foarte bună. Sufixul "-en" (variante "-n/-an") formează adverbul de la "beteg". Construcția din română diferă prin aceea că se folosește adjectivul.
-
Traducerea completă:
8. A nagyapám betegen fekszik. - Bunicul meu zace bolnav.
9. Ma gyalog megyek munkába. - Astăzi merg pe jos la muncă.
10. Ne kelj fel, aludj még! Korán van. - Nu te scula, mai dormi! E devreme!
1. Aludj! = forma de imperativ, pers. a II-a, sg. a verbului "alszik" ?
2. Cum se formează adverbul "korán" ?
8. A nagyapám betegen fekszik. - Bunicul meu zace bolnav.
9. Ma gyalog megyek munkába. - Astăzi merg pe jos la muncă.
10. Ne kelj fel, aludj még! Korán van. - Nu te scula, mai dormi! E devreme!
1. Aludj! = forma de imperativ, pers. a II-a, sg. a verbului "alszik" ?
2. Cum se formează adverbul "korán" ?
-
1. Da.
2. "Korán" vine dintr-un adverb compus ieșit din uz, "idejekorán" ("idő" 'timp' + sufixul personal posesiv"-je" + "kor" 'epocă' + sufixul personal posesiv "-a" + sufixul "-n"). Acesta din urmă este în principal formator de complemente de loc ('pe' o suprafață, fără deplasare, ex. "a hajón" 'pe vapor'), devenit și formator de compl. de timp, ca în cazul celor formate de la numele zilelor, ex. "hétfőn" 'luni'.
2. "Korán" vine dintr-un adverb compus ieșit din uz, "idejekorán" ("idő" 'timp' + sufixul personal posesiv"-je" + "kor" 'epocă' + sufixul personal posesiv "-a" + sufixul "-n"). Acesta din urmă este în principal formator de complemente de loc ('pe' o suprafață, fără deplasare, ex. "a hajón" 'pe vapor'), devenit și formator de compl. de timp, ca în cazul celor formate de la numele zilelor, ex. "hétfőn" 'luni'.
-
Emberi test 4
1. Csaba két méter magas. - Csaba are doi metri înălțime.
De ce în exemplul "Antal két métert ugrik magasságban." substantivul "métert" este la acuzativ, iar în exemplul "Csaba két méter magas." substantivul "méter" nu este la acuzativ ?
1. Csaba két méter magas. - Csaba are doi metri înălțime.
De ce în exemplul "Antal két métert ugrik magasságban." substantivul "métert" este la acuzativ, iar în exemplul "Csaba két méter magas." substantivul "méter" nu este la acuzativ ?
-
Este vorba de două construcții complet diferite. Prima este aceeași ca în română, a doua este diferită de cea din română, literal "Csaba doi metru înalt". Asta e construcția în maghiară, adică subiect + unitate de măsură + nume predicativ cu verbul copulativ omis.
-
2. Emese nagyon csinos nő. - Emese este o femeie foarte drăguță.
În acest exercițiu sunt trei adjective care se potrivesc itemurilor* 2, 5, 6. Pentru itemul 2. am ales adjectivul "csinos", pentru itemul 5. - adjectivul "bájos", iar pentru itemul 6.- "szép". Să-mi spuneți, vă rog, dacă e bine așa.
* Care este, în română, forma de plural a substantivului "item" ? Dvs. ce formă de plural folosiți ?
În acest exercițiu sunt trei adjective care se potrivesc itemurilor* 2, 5, 6. Pentru itemul 2. am ales adjectivul "csinos", pentru itemul 5. - adjectivul "bájos", iar pentru itemul 6.- "szép". Să-mi spuneți, vă rog, dacă e bine așa.
* Care este, în română, forma de plural a substantivului "item" ? Dvs. ce formă de plural folosiți ?
-
Ai distribuit foarte bine cele trei adjective.
DOOM 2 dă trei forme de plural pentru „item”: „itemi/itemuri/iteme” (https://dexonline.ro/definitie-doom2/item). Eu folosesc „itemuri”.
DOOM 2 dă trei forme de plural pentru „item”: „itemi/itemuri/iteme” (https://dexonline.ro/definitie-doom2/item). Eu folosesc „itemuri”.
-
3. Ez a gyerek túl alacsony a korához képest. -
1. Ez = acesta;
2. a gyerek = copilul;
3. túl = prea;
4. alacsony = scund;
5. a korához = aici nu înțeleg cum se formează cuvântul "korához": "kor" = vârstă; mai departe nu pot să-mi dau seama ce funcție are vocala "á" și sufixul "-hoz".
6. képest = este adjectiv la acuzativ ? Ce sens are ?
1. Ez = acesta;
2. a gyerek = copilul;
3. túl = prea;
4. alacsony = scund;
5. a korához = aici nu înțeleg cum se formează cuvântul "korához": "kor" = vârstă; mai departe nu pot să-mi dau seama ce funcție are vocala "á" și sufixul "-hoz".
6. képest = este adjectiv la acuzativ ? Ce sens are ?