Distrat / aiurit / aerian

Cuvinte sau expresii pe care nu le găsiţi în dicţionar.
Scrie răspuns
radu

Distrat / aiurit / aerian

Mesaj de radu »

Cum s-ar zice în maghiară la cineva care de obicei nu este atent, este distrat / aiurit / aerian, într-un mod faimilal, non-derogatoriu?
Din câte înțeleg "hülye" are o conotație mai negativă, și nu e OK de folosit decât între prieteni apropiați.
radu

Re: Distrat / aiurit / aerian

Mesaj de radu »

Ca să-mi răspund singur, înțeleg că "Lüke" are fi o opțiune.

- "is an informal, somewhat playful term used to describe someone who is silly, foolish, or a bit goofy. It is less harsh than "hülye" and can be used in a friendly or teasing manner. It is similar to calling someone a "silly goose" or "goofball" in English."

De asemenea, am primit de la ChatGPT o listă de peste 30 de cuvinte, deși mă îndoiesc că este corectă (menționează "buta" ca fiind "less strong than hülye").
AndreiG

Mesaj de AndreiG »

Mii de scuze! Am crezut că ți-am răspuns, dar vede-se că n-am apăsat pe „Trimite”.
Despre cineva care de obicei nu este atent se spune "szórakozott", echivalent exact al lui 'distrat'. Cuvântul este curent, nu familiar. Nu cunosc un sinonim familiar. "Hülye" înseamnă 'prost', chiar apropiat de 'tâmpit'. Se spune numai către foarte apropiați, fără sensul de bază. Despre cineva care acționează necugetat se spune "hebehurgya" sau "kelekótya". "Buta" este neutru și într-adevăr mult mai blând decât "hülye". "Lüke" este blând și are o nuanță glumeață. Nu este jignitor între prieteni.
radu

Mesaj de radu »

Mulțumesc!

"szórakozott" e cel mai aproape de ce aveam în minte (de exemplu, ceva ce poți spune despre un șef care uită să adauge atașamentele la email-uri).

Interesant despre "hülye" versus "buta", de pe alte forum-uri am înțeles că "hülye" este mai blând (în trecut ar fi fost mai blând "buta", dar "hülye" fiind tot mai des folosit, a devenit în timp mai blând.
Scrie răspuns

Înapoi la “Cum se spune în maghiară? Ce înseamnă în maghiară?”