eu mi-am făcut un layout propriu de tastatură, bazat pe cel românesc de la Microsoft (tip qwertz), dar suficient de comod pentru introducerea caracterelor specifice maghiarei și altor limbi europene, precum franceza, germana, spaniola etc.
de pildă, toate literele cu accent ascuțit le obțin așa:
alt-dreapta + t, apoi vocala de bază
exemple:
alt-dreapta + t, a » á
alt-dreapta + t, e » é
la fel: í, ó, ú (dar merge și cu caractere non-maghiare: ś, ź, ý, ć ș.a.m.d.).
literele cu două puncte (umlaut):
alt-dreapta + u, apoi vocala de bază.
exemple:
alt-dreapta + u, u » ü
alt-dreapta + u, o » ö
la fel și pentru caractere non-maghiare: ä, ë, ï etc.
literele cu două liniuțe (strict maghiare) se introduc puțin mai greu:
shift + alt-dreapta + u, apoi vocala de bază.
adică la fel ca pentru literele cu două puncte, însă și cu tasta shift apăsată.
așa introduc: ű, ő
foarte ușor introduc și caractere specifice francezei (è, ê, à, â, ç, ï), spaniolei (ñ, ¡, ?), germanei (ä, ß), latinei (æ, œ, ā, ē), danezei (å), unor limbi slave (ć, ĉ, ś, š), albanezei (ë) ș.a.m.d.
plus litere mai „ciudate”, precum ÿ.
dar chiar și literele grecești și chirilice le introduc foarte ușor:
α β γ δ ε φ ...
а b г д е ф ...
este greoi de scris un text doar cu aceste litere, însă este foarte comod atunci când trebuie să pui câte o literă grecească/rusească într-un text scris cu alfabetul latin, de exemplu în fizică.
plus multe alte caractere de care este nevoie câteodată (matematice, financiare etc.): § ø € Ø ∆ ∫ £ ≤ ≥ « » ≈ ‽ ‰ ¢ ∞ ˛ © ≠ ˚ ± № ™ √ ¦ ℮ ƒ ÷ ...
plus mai multe tipuri de ghilimele, specifice mai multor limbi.
---
dacă vi se pare cam greu de introdus un caracter maghiar, conform explicațiilor de mai sus, vă asigur că în acest caz practica este mult mai ușoară decât teoria.
de când mi-am făcut acest layout, scriu extrem de ușor numele studenților de etnie maghiară, precum și exercițiile de pe nebulo.ro (și multe alte lucruri, în multe limbi).
la fel de ușor ca scrierea în română prin alocarea de combinații de taste în Winword (ctrl + a pentru ă etc.) – de fapt, mult mai ușor, pentru că nu sunt limitat la o singură aplicație, și nici nu există pericolul unor conflicte între aplicație și sistemul de operare.
dovada cea mai bună este acest text, în care am introdus extrem de ușor toate caracterele.
cred că se înțelege: caracterele acestea pot fi introduse oriunde: într-un editor de texte, într-un browser web, în Explorer etc.
de câțiva ani, de când mi-am făcut acest layout, doar pe el îl folosesc, fără a simți vreodată nevoia unui altul (românesc, maghiar, francez etc.).
dacă cineva dorește acest layout, am pus un link mai jos, cu câteva instrucțiuni de folosire.
se instalează foarte ușor (click pe un fișier .exe) și rapid (o secundă).
se dezinstalează la fel de rapid.
fără efecte secundare.
e drept, e plin de e-uri: e, é, è, ë, ě, ê, ε, €, æ, ē

să nu uit:
acest layout merge pe orice platformă Windows (XP, Vista, 7, 8), dar atât.
nu este pentru Linux, Mac, Android etc.