Lecția 11
-
Re: Lecția 11
7.a) - Kié ez az ablak ? - A barátaimé.
b) - Ez kinek az ablaka ? - Ez a barátaim ablaka.
A BARÁTAIM este și posesor și obiect posedat în același timp ?
Mă dezorientează un pic și faptul că sunt mai multe morfeme într-un singur cuvânt.
Ce alte substantive se mai comportă gramatical la fel ca ZOKNI și CIPŐ ? (câteva exemple, vă rog)
b) - Ez kinek az ablaka ? - Ez a barátaim ablaka.
A BARÁTAIM este și posesor și obiect posedat în același timp ?
Mă dezorientează un pic și faptul că sunt mai multe morfeme într-un singur cuvânt.
Ce alte substantive se mai comportă gramatical la fel ca ZOKNI și CIPŐ ? (câteva exemple, vă rog)
-
Acum e foarte bine. Da, "barátaim" este și posesor și obiect posedat în același timp, ceea ce se exprimă prin sufixe adăugate unul după altul. Așa este în limbile aglutinante.
Ca "zokni" și "cipő" se comportă gramatical, adică se folosesc în general la singular pentru a exprima o pereche, obiectele folosite așa, de exemplu "kesztyű" 'mănușă/pereche de mănuși', "fülbevaló" 'cercel/pereche de cercei', "harisnya" 'ciorap/pereche de ciorapi', "csizma" 'cizme/pereche de cizme', "bakancs" 'bocanc/pereche de bocanci', "papucs" 'papuc/pereche de papuci" etc. La fel și părțile corpului perechi: "szem" 'ochi', "fül" 'ureche/urechi", "kar" 'braț/brațe', "láb" 'picior/picioare', "váll" 'umăr/umeri'. La părțile corpului este vorba de o preferință pentru singular. Uneori se folosesc la plural.
Ca "zokni" și "cipő" se comportă gramatical, adică se folosesc în general la singular pentru a exprima o pereche, obiectele folosite așa, de exemplu "kesztyű" 'mănușă/pereche de mănuși', "fülbevaló" 'cercel/pereche de cercei', "harisnya" 'ciorap/pereche de ciorapi', "csizma" 'cizme/pereche de cizme', "bakancs" 'bocanc/pereche de bocanci', "papucs" 'papuc/pereche de papuci" etc. La fel și părțile corpului perechi: "szem" 'ochi', "fül" 'ureche/urechi", "kar" 'braț/brațe', "láb" 'picior/picioare', "váll" 'umăr/umeri'. La părțile corpului este vorba de o preferință pentru singular. Uneori se folosesc la plural.
-
8.a) - Mié ez a héj ? - A krumplié.
b) - Ez minek a héje ? - Ez a krumpli héje.
b) - Ez minek a héje ? - Ez a krumpli héje.
-
8. a) e corect. Ar fi corect și b), fiind aplicate regulile, doar că "héj" este o excepție. Deși are vocala "é", sufixele pe care le primește sunt cu vocale din cealaltă categorie.
-
8.b) - Ez minek a héja ? - Ez a krumpli héja.
-
Așa este.
-
9.a) - Kiéi ezek a gyerekek ? - Az övéik.
b) - Ezek kinek a gyerekeik ? - Ezek az ő gyerekeik. / - Ezek a gyerekek az övéik.
b) - Ezek kinek a gyerekeik ? - Ezek az ő gyerekeik. / - Ezek a gyerekek az övéik.
-
Foarte bine. O singură greșeală, în întrebarea de la b): la obiectul posedat, sufixul personal posesiv trebuie să corespundă cu "ki" posesor singular.
-
9.b) - Ezek kinek a gyerekéi ?
Cu toate explicațiile pe care mi le-ați dat, oricum îmi este greu să înțeleg această temă. Sunt prea multe detalii la care trebuie să fiu atentă în același timp.
Cu toate explicațiile pe care mi le-ați dat, oricum îmi este greu să înțeleg această temă. Sunt prea multe detalii la care trebuie să fiu atentă în același timp.
-
Acum e bine. Chestiunea exprimării posesiei este într-adevăr complexă, dar asta nu trebuie să te descurajeze. Oricum, scopul primordial al învățării unei limbi nu este folosirea sa corectă, ci comunicarea. Orice greșeală care nu împiedică comunicarea este tolerabilă. Corectitudinea totală poate fi un scop ultim, dar nu absolut necesar.