de AndreiG » 14 Noi 2019, 12:12
Da, nefiind genuri în maghiară, "kolléga" este și masculin, și feminin. Are totuși o formă de feminin ca apelativ în limbajul familiar, anume "kollegina", iar când se vorbește despre o colegă, deci nu ca apelativ, se spune "kolléganő" sau "kollegina".
"Társ" înseamnă 'tovarăș(ă)' în sensul inițial al cuvântului. Nu mai are corespondent exact în română, pentru că 'tovarăș(ă)' s-a compromis în perioada comunistă, dar în maghiară se folosește curent în sensul inițial, tocmai pentru că existau acele elemente prime de compunere ca "elv-", "kar-" etc. "Elvtárs(nő)" se folosea numai pentru membrii de partid, în mediul partidului și în ocazii oficiale, pentru că înseamnă exact 'tovarăș(ă) de principii'. "Kartárs(nő)" se folosea și pentru nemembrii de partid, în întreprinderi și instituții, însemnând aproximativ 'tovarăș(ă) de branșă'. În viața cotidiană, în limbajul curent, se foloseau, ca și acum, cuvintele corespunzătoare lui 'domn' și 'doamnă'.
Da, dicționarul etimologic zice că "verseny" are probabil la bază substantivul "vers", de la care mai întâi s-au format niște verbe.