Activități cotidiene
-
Re: Activități cotidiene
Posta és távközlés 4
I.
1. - Hány hívás volt ma ügyfelektől ?
a) hány = cât / câtă / câți / câte;
b) hívás = apel;
c) volt = era; a fost;
d) ma = astăzi, azi;
e) ügyfelektől = ügyfél > ügyfel + -e- + -k (marca pluralului) + -től (desinența ce exprimă locul sau persoana de la care se face o deplasare) = de la clienți.
- Câte apeluri au fost astăzi de la clienți ?
II.
1. - Hány bélyeget gyűjtöttél eddig ?
2. Balázs megkapta apjától a régóta várt hívást.
3. Tibi nagyapja ifjúkorában / fiatalkorában postás volt.
4. Ma nem találtam semmit a postaládában.
5. Ez az úr hűséges ügyfele ennek a boltnak / az üzletnek.
I.
1. - Hány hívás volt ma ügyfelektől ?
a) hány = cât / câtă / câți / câte;
b) hívás = apel;
c) volt = era; a fost;
d) ma = astăzi, azi;
e) ügyfelektől = ügyfél > ügyfel + -e- + -k (marca pluralului) + -től (desinența ce exprimă locul sau persoana de la care se face o deplasare) = de la clienți.
- Câte apeluri au fost astăzi de la clienți ?
II.
1. - Hány bélyeget gyűjtöttél eddig ?
2. Balázs megkapta apjától a régóta várt hívást.
3. Tibi nagyapja ifjúkorában / fiatalkorában postás volt.
4. Ma nem találtam semmit a postaládában.
5. Ez az úr hűséges ügyfele ennek a boltnak / az üzletnek.
-
Tökéletesek!
-
I.
2. Amikor felébredek, azonnal bekapcsolom a mobilomat.
a) amikor = când (adv.);
b) felébredek = fel- (prefix verbal cu funcție lexicală: exprimă mișcarea în sus) + ébred(ni) + -ek (desinența la indicativ prezent, persoana I, sg.) = mă trezesc, mă deștept;
c) azonnal = imediat, îndată, pe loc;
d) bekapcsolom = be- (prefix verbal cu funcție lexicală: exprimă mișcarea spre interior) + kapcsol(ni) + -om (desinența la indicativ prezent, persoana I, sg., conjugarea definită) = îl / o / îi / le conectez, aprind, deschid (un aparat electric);
e) a mobilomat = mobil + -o- + -m (sufix posesiv de persoana I, sg.) + -t (marca acuzativului) = mobilul meu.
Când mă trezesc, îmi deschid imediat mobilul.
II.
1. Pisti tanítónője nagyon örül, amikor a gyerekek az iskolába jönnek.
2. Nóra ébresztőóra nélkul felébred.
3. A lányod üzenetet küldött a barátnőjének, és azonnal választ kapott.
4. - Kapcsold be a rádiót, és hallgasd a híreket !
5. A testvérének régi mobil modellje van.
2. Amikor felébredek, azonnal bekapcsolom a mobilomat.
a) amikor = când (adv.);
b) felébredek = fel- (prefix verbal cu funcție lexicală: exprimă mișcarea în sus) + ébred(ni) + -ek (desinența la indicativ prezent, persoana I, sg.) = mă trezesc, mă deștept;
c) azonnal = imediat, îndată, pe loc;
d) bekapcsolom = be- (prefix verbal cu funcție lexicală: exprimă mișcarea spre interior) + kapcsol(ni) + -om (desinența la indicativ prezent, persoana I, sg., conjugarea definită) = îl / o / îi / le conectez, aprind, deschid (un aparat electric);
e) a mobilomat = mobil + -o- + -m (sufix posesiv de persoana I, sg.) + -t (marca acuzativului) = mobilul meu.
Când mă trezesc, îmi deschid imediat mobilul.
II.
1. Pisti tanítónője nagyon örül, amikor a gyerekek az iskolába jönnek.
2. Nóra ébresztőóra nélkul felébred.
3. A lányod üzenetet küldött a barátnőjének, és azonnal választ kapott.
4. - Kapcsold be a rádiót, és hallgasd a híreket !
5. A testvérének régi mobil modellje van.
-
II.
1. Helyes.
2. "... ébred fel", pentru că are înaintea sa cuvântul cel mai accentuat. Dar "... nélkül is felébred". N-am nicio explicație de ce.
3, 4. Helyesek.
5. "... régi mobilmodellje...". De jobb "régi típusú mobilja".
1. Helyes.
2. "... ébred fel", pentru că are înaintea sa cuvântul cel mai accentuat. Dar "... nélkül is felébred". N-am nicio explicație de ce.
3, 4. Helyesek.
5. "... régi mobilmodellje...". De jobb "régi típusú mobilja".
-
I.
3. - Hagyhatok üzenetet az igazgató úrnak ?
a) hagyhatok = hagy(ni) + -hat (sufix ce exprimă posibilitatea / permisiunea realizării unei acțiuni) + -ok (desinența la indicativ prezent, persoana I, sg., conjugarea nedefinită) = (eu) pot lăsa / pot să las;
b) üzenetet = üzenet + -e- + -t = mesaj (acuzativ);
c) igazgató = director;
d) az úrnak = úr + -nak (desinența complementului indirect în dativ) = domnului / pentru domnul.
- Pot lăsa un mesaj domnului director ? / - Pot să las un mesaj pentru domnul director ?
II.
1. A feladó hagyhat a levelet az ablaknál vagy a postahivatal postaládájában.
2. Most Katalinnak nincs ideje elolvasni az üzeneteket a telefonon.
3. Az az úr a Magyar Posta igazgatója.
4. Nagy úr telefonon beszél az egyik diákjával / tanulójával.
3. - Hagyhatok üzenetet az igazgató úrnak ?
a) hagyhatok = hagy(ni) + -hat (sufix ce exprimă posibilitatea / permisiunea realizării unei acțiuni) + -ok (desinența la indicativ prezent, persoana I, sg., conjugarea nedefinită) = (eu) pot lăsa / pot să las;
b) üzenetet = üzenet + -e- + -t = mesaj (acuzativ);
c) igazgató = director;
d) az úrnak = úr + -nak (desinența complementului indirect în dativ) = domnului / pentru domnul.
- Pot lăsa un mesaj domnului director ? / - Pot să las un mesaj pentru domnul director ?
II.
1. A feladó hagyhat a levelet az ablaknál vagy a postahivatal postaládájában.
2. Most Katalinnak nincs ideje elolvasni az üzeneteket a telefonon.
3. Az az úr a Magyar Posta igazgatója.
4. Nagy úr telefonon beszél az egyik diákjával / tanulójával.
-
II.
1. CD-ul este definit. Desinența corespuzătoare a predicatului se adaugă și după sufixe. Deci cum e corect?
2 — 4. Helyesek.
1. CD-ul este definit. Desinența corespuzătoare a predicatului se adaugă și după sufixe. Deci cum e corect?
2 — 4. Helyesek.
-
I.
1. A feladó hagyhatja a levelet az ablaknál vagy a postahivatal postaládájában.
II.
4. Amikor lefekszem, kikapcsolom a mobilomat.
a) amikor = când (adv.);
b) lefekszem = le- (prefix verbal cu funcție lexicală: exprimă mișcarea în jos) + feksz(ik) + -em (desinența la indicativ prezent, persoana I, sg.) = mă culc; merg să mă culc;
c) kikapcsolom = ki- (prefix verbal cu funcție lexicală: exprimă mișcarea spre exterior) + kapcsol(ni) + -om (desinența la indicativ prezent, persoana I, sg., conjugarea definită) = îl / o / îi / le deconectez. sting, închid (un aparat electric);
d) a mobilomat = mobil + -o- + -m (sufix posesiv de persoana I, sg.) + -a- + -t (marca acuzativului) = mobilul meu.
Când mă culc, îmi închid mobilul.
III.
1. Réka anyja éppen kiment a szobából, amikor megszólalt a telefon.
2. Anna későn feksz le, és korán ébred fel.
3. Kikapcsolom a tévét, és csendesen / nyugodtan olvasok.
4. A testvéred mobiljának képernyője eltörött.
1. A feladó hagyhatja a levelet az ablaknál vagy a postahivatal postaládájában.
II.
4. Amikor lefekszem, kikapcsolom a mobilomat.
a) amikor = când (adv.);
b) lefekszem = le- (prefix verbal cu funcție lexicală: exprimă mișcarea în jos) + feksz(ik) + -em (desinența la indicativ prezent, persoana I, sg.) = mă culc; merg să mă culc;
c) kikapcsolom = ki- (prefix verbal cu funcție lexicală: exprimă mișcarea spre exterior) + kapcsol(ni) + -om (desinența la indicativ prezent, persoana I, sg., conjugarea definită) = îl / o / îi / le deconectez. sting, închid (un aparat electric);
d) a mobilomat = mobil + -o- + -m (sufix posesiv de persoana I, sg.) + -a- + -t (marca acuzativului) = mobilul meu.
Când mă culc, îmi închid mobilul.
III.
1. Réka anyja éppen kiment a szobából, amikor megszólalt a telefon.
2. Anna későn feksz le, és korán ébred fel.
3. Kikapcsolom a tévét, és csendesen / nyugodtan olvasok.
4. A testvéred mobiljának képernyője eltörött.
-
I. Most jó.
II. O remarcă privitoare la analiză. E greu de spus când un prefix verbal este lexical sau perfectiv. De cele mai multe ori are ambele funcții. De exemplu, "le-" în "lefekszem" este mai mult perfectiv decât lexical. "Ki-" din "kikapcsolom" este de ambele feluri.
III.
1. Helyes.
2. "... fekszik..."
3. "Csendesen" nélkül.
4. Helyes, de jobban hangzik "mobiljának a képernyője". Dacă se succed două substantive obiecte posedate, se preferă al doilea cu articol hotărât.
II. O remarcă privitoare la analiză. E greu de spus când un prefix verbal este lexical sau perfectiv. De cele mai multe ori are ambele funcții. De exemplu, "le-" în "lefekszem" este mai mult perfectiv decât lexical. "Ki-" din "kikapcsolom" este de ambele feluri.
III.
1. Helyes.
2. "... fekszik..."
3. "Csendesen" nélkül.
4. Helyes, de jobban hangzik "mobiljának a képernyője". Dacă se succed două substantive obiecte posedate, se preferă al doilea cu articol hotărât.
-
I.
5. Felhívlak telefonon a pályaudvarról, amikor megérkezem.
Aici nu-mi este clar cum se formează verbul "felhívlak" (mă refer la desinența "-lak") și la ce mod / timp este. Verbul "telefonál" poate avea și el această desinență: "telefonállak" ? (Nu cred că am mai întâlnit până acum aceste forme.)
5. Felhívlak telefonon a pályaudvarról, amikor megérkezem.
Aici nu-mi este clar cum se formează verbul "felhívlak" (mă refer la desinența "-lak") și la ce mod / timp este. Verbul "telefonál" poate avea și el această desinență: "telefonállak" ? (Nu cred că am mai întâlnit până acum aceste forme.)
-
I. Chestiunea apare în lecția 16, explicația 3. Desinența "-lak/-lek" este folosită la conjugarea definită, la persoana I singular, când CD-ul este "téged" sau ''titeket''. Se aplică la modurile personale, la toate timpurile (la viitor, la auxiliar): "felhívlak (téged/titeket)", "felhívtalak", "fel foglak hívni", "felhívnálak", "felkívtalak volna", "hogy felhívjalak". Cu sufixul "-hat/het": "felhívhatlak" etc. Un exemplu cu "-lek": "nézlek (téged/titeket)" etc.