Activități cotidiene

Scrie răspuns
AndreiG

Re: Activități cotidiene

Mesaj de AndreiG »

I. óhajtok, óhajtasz, óhajt, óhajtunk, óhajtotok, óhajtanak; óhajtom, óhajtod, óhajtja, óhajtjuk, óhajtjátok, óhajtják

II. "Vegyél egy egész kenyeret, nem csak egy felet.
Elena Cozma

Mesaj de Elena Cozma »

10. - 2650 (kétezerhatszázötven) forint, asszonyom. Van aprópénze?
- 2650 de forinți, doamnă. Aveți bani mărunți/mărunțiș?

11. - Sajnos csak egy ötezres bankjegyem van... Á! Van még egy ötven forintos érmém is.
- Din păcate, am doar o bancnotă de cinci mii... A! Mai am și o monedă de cincizeci de forinți.

1. "Ezres" se formează de la numeralul cardinal "ezer" cu ajutorul sufixului formator de adjective "-es", având ca particularitate căderea ultimei vocale ? Încă un exemplu de propoziție cu "ezres", vă rog.
2. "Forintos" se formează, de asemenea, cu sufixul formator de adjective "-os" ?
AndreiG

Mesaj de AndreiG »

1. Exact. "Az ezres számú szoba a huszadik emeleten van."
2. Da.
Elena Cozma

Mesaj de Elena Cozma »

12. - Akkor visszajár 2300 (kétezerháromszáz) forint. Tessék, asszonyom, és köszönöm.
- Atunci vă dau rest 2300 de forinți. Poftiți, doamnă, și vă mulțumesc.

1. Cum se formează verbul "visszajár" ?
2. Verbul "visszajár" se traduce întotdeauna cu construcția "este/sunt de dat rest", așa cum este tradus în vocabularul lecției, sau se poate folosi verbul "a da" + "rest" la toate persoanele ?
3. Care este cea mai mică monedă divizionară a forintului, echivalentul banului românesc ?
AndreiG

Mesaj de AndreiG »

1, 2. Baza este "jár", cu sensul principal 'a umbla', aici cu sensul 'a i se cuveni, a i se datora (cuiva)'. "Vissza" 'înapoi' este adverb, aici prefix. Cu sensul principal al verbului, "visszajár" înseamnă 'a reveni periodic', cu sensul de aici — 'a se cuvine să i se dea înapoi'.
3. Este numită "fillér", practic nefolosită.
Elena Cozma

Mesaj de Elena Cozma »

Vásárlás 5

1. A szatyor ingyenes. - Punga este gratuită.
2. Hol árusítanak villamosjegyet? - Unde se vând bilete de tramvai?

1. Verbul "árusítanak" este la indicativ prezent, persoana a III-a, pl., conjugarea nedefinită ?
2. Cum se formează cuvântul "villamos" ?
AndreiG

Mesaj de AndreiG »

1. Da.

2. "Villamos" este o creație savantă din elementul "vill" al cuvântului "villám" 'fulger', plus sufixul vechi formator de substantive "-am", plus sufixul formator de adjective "-os". Avea sensul 'electric'. Tramvaiul s-a numit inițial "villamos kocsi", apoi denumirea s-a redus la "villamos".

Să nu crezi că toate explicațiile etimologice pe care ți le dau, le știu pe de rost. Le iau și eu din dicționare etimologice.
Elena Cozma

Mesaj de Elena Cozma »

De aceea vă și las timp să vă documentați. "Cel care le dă lecții elevilor învață mai mult decât ei."

3. Van mindenféle a bevásárló központban. - În centrul comercial sunt de toate.

Pronumele "mindenféle" se traduce cu "tot felul de ..., fel de fel de ..."; eu l-am tradus cu "de toate". Cum se formează pronumele "mindenféle" ? Cum se formează adverbul "mindenfelé" ? Dați-mi, vă rog, încă un exemplu de propoziție cu "mindenféle" și 1-2 exemple cu "mindenfelé".
AndreiG

Mesaj de AndreiG »

Exact. Cu folosire pronominală, "mindenféle" 'de toate'. Se formează din "minden" 'tot' + "féle" 'fel' (cuvântul românesc este din maghiară). "Mindenfelé" = "minden" + "felé" 'spre'. Ex. "Péter mindenféle dolgokat / mindenféléket mond Máriáról", "Róbert mindenfelé utazik", "Mindenfelé néztem, de nem láttam a szállodát". Cu "minden" se mai formează și alte adverbe compuse: "mindenhol", "mindenhova".
Elena Cozma

Mesaj de Elena Cozma »

4. Nagy árleszállítás van a ruházati boltban. - La magazinul de îmbrăcăminte sunt reduceri (de preț) mari.

5. A magyarok nem nagyon használnak csekket. - Maghiarii nu prea folosesc cecuri.

1. Traducerea literală a lui "nem nagyon" este "nu foarte / nu mult" ? Încă un exemplu de propoziție cu "nem nagyon", vă rog.
2. Verbul "használnak" este la indicativ prezent, persoana a III-a, pl., conjugarea nedefinită ? La conjugarea definită ar trebui să fie: "A magyarok nem nagyon használják a csekket." ?
Scrie răspuns

Înapoi la “Vocabular”