Verbul – condiționalulCondiționalul prezent
Marca acestei forme verbale este sufixul cu variantele -(a)ná/-(e)né adăugat la rădăcina sau tema* verbului, în afară de persoana a III-a singular, conjugarea nedefinită (fără complement direct definit), la care variantele sunt -(a)na/-(e)ne. După marcă se adaugă desinențele personale. Variantele mărcii și desinențelor sunt în general în funcție de sunetele cu care se termină rădăcina/marca și de regulile armoniei vocalice. Verbele cu rădăcina/terminată în vocală + consoană au marca -ná/-né, fără vocală de legătură. Exemple: Conjugarea nedefinită:
Conjugarea definită:
Verbele cu rădăcina/tema terminată în două consoane au marca condinționalului adăugată cu vocala de legătură -a-/-e-. Exemple:
Observații: • La persoana I singular, conjugarea nedefinită, sufixul marcă nu respectă regula armoniei vocalice, fiind -nék la toate verbele, fără a ține seama de celelalte vocale ale verbului. Verbe neregulate (forma de condițional prezent dată la persoana a III-a singular, conjugarea nedefinită) Verbul kell „a trebui” are două forme sinonime la condițional prezent: kellene și kéne. Și verbul corespunzător lui „a fi” are două forme, de la două rădăcini diferite: lenne și volna. Verbe a căror consoană finală de rădăcină se schimbă în n: eszik „a mânca”: enne Alte verbe: alszik „a dormi”: aludna Condiționalul trecutTrecutul condiționalului este o formă compusă formată din verbul cu sens lexical la indicativ trecut și volna, unul din sinonimele verbului „a fi” la condițional prezent, persoana a III-a singular, ca verb auxiliar. La această formă, verbul cu sens lexical este cel care variază în număr și persoană, auxiliarul fiind invariabil. Ordinea acestora este de asemenea invariabilă:
Singura particularitate la condiționalul trecut este că verbul corespunzător lui „a fi” are această formă cu lett, foma de indicativ trecut a verbului lesz: lett volna „ar fi fost”. Alte exemple la condițional trecut: tettem volna „aș fi pus”, tudtam volna „aș fi știut, nem mentem volna el „n-aș fi plecat”, kellett volna „ar fi trebuit”, foglaltunk volna „am fi rezervat”. ______________________ * Tema verbului este constituită din rădăcina sa + cel puțin un sufix. De exemplu verbul énekel „a cânta” este format din rădăcina ének „cânt, cântec” și sufixul formator de verbe -el. Exerciții: |
Comentarii şi întrebări |