Verbul – indicativul viitor

 

În maghiară există o singură formă de viitor propriu zisă, compusă din verbul auxiliar fog la indicativ prezent, plus infinitivul verbului cu sens plin. Exemple:

• conjugarea nedefinită (fără complement direct definit):

utazni   fogok
fogsz
fog
fogunk
fogtok
fognak
  voi
vei
va
vom
veți
vor
  călători

• conjugarea definită (cu complement direct definit):

látni   fogom
fogod
fogja
fogjuk
fogjátok
fogják
  a templomot   voi
vei
va
vom
veți
vor
  vedea biserica

Locul auxiliarului este:

• după infinitiv, dacă în propoziție nu este nicio parte scoasă în evidență, sau dacă este scos în evidență infinitivul: Táncolni fogok Évával „Voi dansa cu Éva”;
• înaintea infinitivului, dacă există o parte scoasă în relief alta decât infinitivul, partea scoasă în evidență fiind la începutul propoziției: Én fogok táncolni Évával „Eu voi dansa cu Éva”, Fogok táncolni Évával „Voi dansa cu Éva” (accentul cel mai puternic pe „dansa”), Évával fogok táncolni „Cu Éva voi dansa” (subînțeles „nu cu altcineva”).

Numai verbul corespunzător lui „a fi” are o formă simplă de viitor, de fapt un verb aparte, lesz. Se conjugă leszek, leszel, lesz, leszünk, lesztek, lesznek. Spre deosebire de van, acest verb nu este omis la persoana a III-a: Pisti mérnök „Pisti este inginer”, dar Pisti mérnök lesz „Pisti va fi inginer”.

De fapt, o acțiune poate fi plasată în viitor și cu un verb la indicativ prezent, de exemplu dacă are prefix: Elmegyek „Plec”. Viitorul poate fi exprimat de asemenea cu un adverb ce exprimă un moment din viitor + un verb cu sau fără prefix la prezent: Holnap utazom „Mâine călătoresc”. Există și un adverb specializat în exprimarea viitorului, majd, care nu precizează momentul exact din viitor, având aproximativ sensul „cândva”: Majd szólok neked „Îți voi spune”.

Exerciții:

Lecția 18, 1
Lecția 18, 2
Lecția 22, 1
Lecția 22, 2Pagina principală: curs online de limba maghiară | Gramatică
Comentarii şi întrebări